Waiting For Falkor 2015


Base Alpha Gallery presenteert een solotentoonstelling van Michèle Matyn (°1978, B). “Waiting For Falkor” toont haar fotografische en sculpturale symbioses van de afgelopen twee jaar.
Michèle Matyn trekt naar vreemde oorden, naar de verste uithoeken van onze beschaving, waar ze mentale en fysieke verwering opzoekt. Als een experimentele ontdekkingsreiziger legt ze collecties van beelden en objecten aan. Ze wordt, registreert en imiteert de omringende natuur.
Haar analoge beelden zijn sferische sporen van sporen, toonbeelden van schijnbaar verborgen krachten. Ze trotseert grenzen; geografisch en fotografisch. Tijdens de ontwikkeling van de film tast ze de beelden aan, laat ze sporen van (lichaams)warmte en zo van haar eigen aanwezigheid achter op de verstilde film. Matyn verbeeldt wat ze vastlegt door het gebruikte medium naar het beeld te kneden; ze trekt consequent het onderwerp door in de ontwikkeling en in de presentatie. Virussen vastgelegd op een gemanipuleerde, schijnbaar overwoekerde Polaroid. Een samengedrukte fotoprint die de vorm aanneemt van de steen die hij afbeeldt. Het experiment, de reis en het mysterie worden gematerialiseerd en trekken zich door in de tentoonstellingsruimte.
Mythologie en mythevorming, elementen uit folklore traditie en animisme komen steeds terug, of het nu gaat over sculptuur, foto, video of performance. Matyns werken lijken altijd een beetje te ademen of te gonzen. Verdwijngaten, grotten en struiken worden bezielde entiteiten, personages in haar verhaal van isolatie in een desolaat landschap. Een gevoel van afstand en vreemdheid maakt zich meester van de beelden en van de kijker. Gezichten en doodskoppen lijken op te duiken, verward in abstracte beelden van het herkenbare. Bomen krijgen ogen, velden krijgen oren. Ze fotografeert parasieten, stalactieten en restanten van iets dat aandoet als een indianenbestaan. Alsof ze zelf een tumbleweed is; een ronddolende struik, vaak gevonden op grensgebieden, die leeft zonder water, meegevoerd door weer en wind.
 
“Forget your perfect offering. Everything has a crack in it, that’s how the light gets in.”  –  L. Cohen
 
Céline Mathieu